Про причини та лікування пневмонії


Опубліковано 27 Серпень 2024 о 15:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Здоровʼя >  Про причини та лікування пневмонії


Про причини та лікування пневмонії

Photo: zdravica.ua


Пневмонія - це запалення альвеол (повітряних мішечків) в одному або обох легенях. При захворюванні альвеоли можуть наповнюватись рідиною або гноєм, що ускладнює дихання та знижує здатність до насичення крові киснем. Препарат Аскорил при пневмонії* сприяє розрідженню та відкашлюванню мокротиння, що полегшує симптоми.


Причини пневмонії


Запалення легенів може бути спричинене різними інфекційними агентами. Насамперед — це бактерії.

Streptococcus pneumoniae – найпоширеніший збудник бактеріальної пневмонії. Mycoplasma pneumoniae викликає атипову пневмонію, що зазвичай має більш легкий перебіг. Legionella pneumophila викликає легіонельоз (важку форму).

Крім бактерій, запалення легень можуть спричиняти:

  • віруси (грип, респіраторно-синцитіальний вірус (RSV), COVID-19);
  • грибки (у людей із імунодефіцитами, гриби роду Pneumocystis);
  • аспірація (їжі, рідини чи блювотних мас).

Також у людей з обмеженими можливостями, які тривалий час лежать, може розвинутись гіпостатична пневмонія.


Лікування пневмонії


Терапія залежить від типу збудника, тяжкості захворювання, віку пацієнта та супутніх захворювань. Мета лікування - усунення збудника, полегшення симптомів та запобігання ускладненням.


Photo: zdravica.ua


Для лікування використовують такі препарати:

  1. Антибіотики. Призначаються при бактеріальній пневмонії. Тривалість лікування зазвичай становить від 7 до 14 днів залежно від тяжкості захворювання та реакції на терапію.
  2. Противірусні препарати. Застосовуються при вірусній пневмонії. Прикладом може бути озельтамівір для лікування грипу або противірусні препарати, специфічні для COVID-19.
  3. Протигрибкові препарати. Призначаються при грибковій пневмонії. Лікування залежить від типу грибка і може включати такі препарати як флуконазол або амфотерицин В.
  4. Бронходилататори. Використовуються для розширення дихальних шляхів та полегшення дихання, особливо якщо є супутні захворювання, такі як астма або ХОЗЛ.
  5. Кортикостероїди зменшують запалення у важких випадках пневмонії, особливо за наявності супутніх респіраторних захворювань.
  6. Антипіретики та знеболювальні, такі як Ібупрофен та Парацетамол, знижують температуру та полегшують біль.
  7. Відхаркувальні та муколітичні засоби. Допомагають розрідити та вивести мокротиння, полегшуючи кашель та дихання.

Пневмонія - серйозне захворювання, особливо для осіб з ослабленим імунітетом, літніх та маленьких дітей. Своєчасне звернення до лікаря та належне лікування значно підвищують шанси повного одужання.

 

*самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. Перед початком прийому лікарських засобів необхідно проконсультуватися з лікарем.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук