Глисти у дітей: звідки беруться і як уникнути їхньої появи


Опубліковано 29 Листопад 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Глисти у дітей: звідки беруться і як уникнути їхньої появи


Глисти у дітей: звідки беруться і як уникнути їхньої появи

Photo: esculab.com


Глистна інвазія – поширена патологія у дитячому віці. Це пов'язано з тим, що більшість гельмінтів проникає в організм людини з немитою їжею, брудною водою та при попаданні в рот бруду з рук. Недолік гігієни - одна з особливостей дитячого віку, тому малюки найчастіше страждають на гельмінтози.

Знаючи про це батьки повинні стежити за станом здоров'я дитини.

Навіть відсутність скарг і симптомів не гарантує відсутність хвороби, оскільки спочатку гельмінти просто розвиваються в травній системі, не провокуючи яскраву симптоматику. У цьому випадку встановити діагноз можна, лише провівши аналіз на глисти, який включений до списку обов'язкових профілактичних досліджень під час відвідин дошкільних та шкільних закладів.


Як проявляються гельмінтози


Ця група патологій включає хвороби, спричинені різними збудниками. Можна виділити такі загальні симптоми:

  • слабкість, млявість;
  • підвищений апетит при зниженні ваги чи погіршення апетиту;
  • почуття нудоти;
  • періодичний біль у животі (можуть спостерігатися спазми);
  • неприємний запах із рота;
  • здуття живота, метеоризм;
  • діарея чи запор;
  • відставання у фізичному розвитку;
  • бруксизм (скрип зубами).

Деякі гельмінти (наприклад, гострики) провокують характерний сильний свербіж в області анального отвору, тому що в нічний час яйця відкладають навколо заднього проходу. Іноді у калі можна виявити фрагменти черв'яків.

Перелічені ознаки – привід звернутися до лікаря. Якщо вчасно не розпочати лікування, постійне порушення перетравлення та засвоєння їжі призводить до гіповітамінозів, затримки росту та розвитку. Тому необхідно одразу звертатися за медичною допомогою. Лікар зможе призначити терапію після діагностики. Вона полягає у лабораторному дослідженні калу на наявність яєць та частин гельмінту. Наприклад, у лабораторії Ескулаб можна провести комплексний аналіз, який визначить збудника, завдяки чому фахівець зможе підібрати потрібний препарат.



Photo: esculab.com


Як уникнути розвитку глистової інвазії


Щоб уникнути повторного зараження, необхідно виконувати кілька простих правил:

  1. Гігієна рук. Дитина повинна мити руки перед їжею, після туалету та активних ігор на природі. Навчіть малюка не тягнути брудні пальці до рота.
  2. Очищення продуктів. Все, що вживається в їжу, має бути ретельно вимито. Пийте тільки чисту воду (краще бутильовану).
  3. Якісна їжа. Завжди перевіряйте термін придатності продуктів, які їсть дитина, оскільки у прострочених стравах може розмножуватися інфекція.

Крім того, рекомендується періодично проводити профілактичні огляди, щоб переконатися у відсутності гельмінтів в організмі малюка. Якщо поруч з дитиною вдома живуть свійські тварини, вони повинні планово отримувати відповідну обробку (особливо, якщо йдеться про собак, які перебувають на вуличному вигулі).





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук