Шпаргалка українцям: цікавинки до Дня Незалежності України


Опубліковано 24 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Шпаргалка українцям: цікавинки до Дня Незалежності України


Шпаргалка українцям: цікавинки до Дня Незалежності України

Photo: Freepik


24 серпня 2023 року українці святкують 32-у річницю проголошення незалежності нашої держави. Цей день має глибоке значення. Він відображає невпинну боротьбу України за власну незалежність протягом століть.

«Діти в місті» підготували для батьків та дітей шпаргалку з переліком цікавих фактів до про цей визначний день. Дізнаємось маловідомі, але інтригуючі факти про це важливе свято та про саму Україну.


Спочатку було не 24 серпня

Найперший День Незалежності України відзначався 16 липня 1991 року, пізніше його було перенесено на 24 серпня. Ця зміна була датою дня офіційного проголошення свободи нації.


Вам може знадобитися наша стаття: Добірка віршів до Дня Незалежності України


Найбільша єдність народу

Український народ під час Всеукраїнського референдуму гучним і дзвінким голосом сказав, чого бажає. Понад 90% українців у регіонах проголосували за проголошення незалежності нашої держави. Це була найперша масова єдність українського народу.


Акт проголошення Незалежності на аркуші в клітинку

Леонтій Сандуляк і Левко Лук’яненко написали текст Акту проголошення Незалежності на аркуші в клітинку, вирваному зі звичайного шкільного зошита. Вони зробили це 23 серпня 1991 року. Цей простий документ заклав початок сміливому шляху України до свободи.



Photo: Freepik


Єдність Верховної Ради

На позачерговій сесії 24 серпня 1991 року 346 депутатів Верховної Ради проголосували за незалежність України. Навіть комуністи проголосували за незалежність. Це важливе рішення сформувало подальшу долю нації.


Гімн єдності

Після засідання опозиціонери біля трибуни Верховної Ради резонансно заспівали гімн Українських січових стрільців. Співи підхопили на вулицях, посилюючи єдність нації.


Символічне підняття прапора

Вирішальну роль на шляху до незалежності відіграв В’ячеслав Чорновіл. Крім того він запропонував підняти над куполом Верховної Ради синьо-жовтий прапор. І не абиякий, а саме з тим, з яким люди стояли біля російського білого дому на барикадах. Цей прапор, високо піднятий під час протестів, став потужним символом рішучості України.


Державний прапор став доказом

28 січня 1992 року було офіційно затверджено Державний Прапор України як свідчення незалежності держави. Його кольори продовжують символізувати єдність і сміливість.



Photo: Freepik


Інавгураційний військовий парад

Перший військовий парад України, присвячений Дню Незалежності, відбувся 24 серпня 1994 року. Ця горда подія продемонструвала Збройні сили країни та відзначила її суверенітет і готовність відстоювати свою незалежність.


Перше визнання

У світі першою країною, яка визнала незалежність України, стала Польща. Це зміцнило дружні зв’язки між двома націями.


Народження-відродження гривні

2 вересня 1996 року в Україні була введена національна валюта – гривня. Цей фінансовий крок ще більше підтвердив самостійність нації. Але цікавим є те, що монети та банкноти датувалися 1992-1994 роками. Тобто шлях до відродження власної валюти був довгим і складним.


Читайте також: Добірка фільмів про Україну, які можна подивитися разом з дітьми





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук