Баланс між позакласними заходами та навчанням: як не переборщити


Опубліковано 22 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Освіта >  Баланс між позакласними заходами та навчанням: як не переборщити


Баланс між позакласними заходами та навчанням: як не переборщити

Photo: Freepik


Позакласні заходи відіграють ключову роль у цілісному розвитку дитини. Вони пропонують можливості для дослідження сильних сторін і розвитку навичок поза класною кімнатою. Однак межа між збагаченням і надмірним перенавантаженням може бути тонкою.

«Діти в місті» розбиралися, як знайти баланс та допомогти дітям процвітати, не перевантажуючись.


Зверніть увагу на наш каталог: Центри розвитку для дітей у Харкові (позашкільне навчання)


Плюси і мінуси позакласної роботи


Розуміння переваг і потенційних недоліків позакласних заходів має вирішальне значення. Обов’язково дізнайтеся про позитивний вплив діяльності на когнітивний, соціальний та емоційний розвиток дитини. Так, наприклад, музична освіта покращує когнітивні навички та сприяє вираженню емоцій, а командні види спорту надають можливості для особистого зростання та соціального розвитку.

Крім цього, треба бути уважними до перенавантаження дітей, адже це може призводити до виснаження, стресу та шкодити академічному прогресу.


Читайте також: Музична освіта для дітей: несподівані переваги


Розстановка пріоритетів і відкритий діалог



Photo: Freepik


Підтримання здорового балансу починається з визначення пріоритетів і відкритого спілкування.

Сімейні цінності та цілі. Поміркуйте над цінностями та цілями вашої сім’ї, щоб обрати діяльність, яка відповідає вашим основним переконанням.

Говоріть зі своєю дитиною. Залучайте дитину до процесу прийняття рішень, щоб врахувати її інтереси та вподобання.


Якість над кількістю


Не варто гнатися за кількістю, обираючи купу гуртків та додаткових занять для дитини. Краще визначити хобі чи напрямок, який найкраще розкриє сильні сторони вашої дитини. Крім того, заохочуйте глибоку участь у вибраних видах діяльності, щоб сприяти розвитку навичок і значущому досвіду.

Постійно слідкуйте за самопочуттям вашої дитини, щоб уникнути надмірних навантажень. Якщо ви бачите ознаки стресу, втоми або зниження успішності, варто взяти перерву від позакласної активності.

Намагайтеся обговорювати почуття вашої дитини щодо її розкладу, щоб вона почувалася комфортно, висловлюючи свої проблеми.

Варто зазначити, що інколи діти так люблять своє хобі, що готові приділяти йому весь вільний час, попри втому та перенавантаження. У таких випадках можна трохи зменшити навантаження у школі. Наприклад, приділяти менше часу предметам, які не надто важливі. У довгостроковій перспективі це матиме гарний результат, адже дитина отримуватиме важливий та якісний для неї досвід замість того, щоб заучувати інформацію, яку дуже швидко забуде.


Навички управління часом



Photo: Freepik


Навчання дитини навичок управління часом є вирішальним, коли мова йде про позакласну активність. Навчіть дитину розставляти пріоритети, розподіляти час і складати збалансований графік. Переконайтеся, що є місце для відпочинку та час, який дитина може нічого не робити.

Будьте готові регулювати навантаження залежно від обставин. Наприклад, якщо дитина погано спала через нічні тривоги, після чого навчалася в школі, краще скасувати відвідування гуртка.

Щоб дитина мала можливість розслаблятися та відновлюватися, їй необхідно мати неструктурований час. Це час, коли немає нічого запланованого та записаного у розпорядок дня. Вільна гра сприяє творчості, вирішенню проблем і самовираженню.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Основи тайм-менеджменту: як навчити дитину керувати часом


Якщо батькам вдається досягти балансу між навчанням дитини та її позакласною активністю, вони дають дітям змогу досліджувати захоплення, розвивати корисні навички та підтримувати відчуття добробуту.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук