Гайморит у дитини: як відрізнити його від застуди


Опубліковано 21 Липень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Гайморит у дитини: як відрізнити його від застуди


Гайморит у дитини: як відрізнити його від застуди

Photo: darnitsa.ua


ГРЗ у дітей — патологія, що найчастіше зустрічається. У дихальні шляхи потрапляє найбільше інфекційних збудників, а імунітет недостатньо міцний, щоб протистояти. Тому більшість дітей кілька разів на рік хворіє на застуду. Багато захворювань спричинені вірусами та проходять протягом тижня без втручання лікарів.

Майже кожна застуда характеризується появою виділень із носа, його набряклістю та загальним нездужанням. Така сама клінічна картина властива і синуситам, зокрема гаймориту. Однак це захворювання грізніше, ніж риніт: може призводити до важких ускладнень. На відміну від більшості ГРЗ, вона частіше викликана бактеріями і ніколи не проходить самостійно. Для лікування призначають антибіотики – найчастіше цефтріаксон.

Складність у їхньому первинному диференціюванні обумовлена схожістю симптоматики. Через це батьки часто не звертаються до лікаря з появою перших ознак у дитини. Патологічний процес тривалий час розвивається та може ускладнюватись іншими патологіями.



Photo: darnitsa.ua


Декілька критеріїв, за якими відрізняються застуда і гайморит:

  1. Тривалість течії. Для класичного вірусного риніту можна вважати тижневу тривалість. Деякі ГРВІ (наприклад, аденовірусна інфекція) можуть тривати близько 10 днів, проте бактеріальне зараження триватиме близько двох тижнів.
  2. Особливості перебігу. Найбільша вираженість симптомів при застуді спостерігається на третій день. Вони зберігають високу інтенсивність близько двох днів, після чого симптоматика поступово зникає. При синуситі однакова виразність може зберігатись більше тижня, супроводжуючись серйозною інтоксикацією.
  3. Колір та запах виділень. Самі собою виділення — це продукт секреції епітелію, необхідний для виведення з порожнини носа хвороботворних частинок. При риніті вони будуть прозорими, без запаху, тому що утворюються просто через посилену секрецію. При гаймориті вони довгий час перебувають у пазусі, застоюючись і загусаючи. Їм характерні неприємний запах і зелений колір, який слиз набуває через наявність у ній мертвих лейкоцитів.
  4. Відчуття в області носа. Під час застуди може виникнути відчуття набряклості та закладеності, проте воно поширюється лише на носові ходи. При гаймориті малюк може скаржитися на почуття важкості у вилицях або біль у цій галузі.

Якщо у дитини спостерігаються такі симптоми, варто негайно звернутися до лікаря, щоб не допустити ускладнень. За відсутності лікування інфекція з пазух може проникати в судини головного мозку та викликати менінгіт.


*Самолікування може бути небезпечним для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів слід проконсультуватися з лікарем.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук