Як навчити дитину їсти менше солодкого: топ порад


Опубліковано 04 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Як навчити дитину їсти менше солодкого: топ порад


Як навчити дитину їсти менше солодкого: топ порад

Photo: Freepik


Надмірне вживання солодощів – це доволі поширена проблема серед дітей. Попри те, що батьки змалечку намагаються обмежити їх споживання, малюк так чи інакше знаходить способи випросити щось смачненьке.

«Діти в місті» зібрали поради з порталу «Знаїмо», які допоможуть обмежити солодощі в раціоні дитини.


Чому це важливо


Понаднормове вживання цукру в дитинстві може призводити не лише до ожиріння, а й спровокувати такі хвороби, як карієс, діабет, серцево-судинні захворювання. Доволі часто формування звички їсти багато солодощів відбувається у дитинстві, тому в дорослому віці доволі складно від неї позбавитися. Тому завдання батьків – докласти максимум зусиль, щоб навчити дитину правильно харчуватися.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Вегани, глютен і цукор: сучасний гід по дитячому харчуванню


Забудьте про запаси солодощів



Photo: Freepik


Звичка тримати вдома запас цукерок та печива завжди грає погану службу. Навіть, якщо солодощі надійно сховані від дітей, вони все одно частіше отримують доступ до них. Хочете пригостити дитину чимось солоденьким, вийдіть з нею на прогулянку або приготуйте корисний десерт вдома.


Відмовляйтеся від солодощів з магазину

Більшість солодощів, які продаються у супермаркетах, крім цукру містять також трансжири, які негативно впливають на здоров’я, а особливо, на формування дитячого організму. Якщо дитині хочеться тістечко або цукерку, ви завжди можете приготувати їх вдома, контролюючи кількість цукру.


Забудьте про десерт

Звичка їсти солодке після кожного прийому їжі може зіграти дуже злу службу. Річ у тому, що зазвичай людині достатньо однієї страви під час прийому їжі. Коли дитина після основної страви їсть десерт, вона перебирає калорій. Якщо і їсти солодощі, то під час перекусів.


Не карайте заборонами

Інколи батьки карають дітей, лишаючи їх без солодкого. Це доволі погана ідея, адже дитина починає сприймати солодке як щось особливе та важливе. Крім того, діти нерідко починають вживати солодке, щоб підняти собі настрій.


Звертайте увагу на склад

Перед тим, як купити солодощі, обов’язково почитайте та проаналізуйте склад продуктів на етикетках. Віддавайте перевагу брендам, які не використовують цукор або використовують його по мінімуму. Пам’ятайте про те, що цукор прихований у багатьох дитячих продуктах, таких як йогурти, молоко, соки та дитяче харчування.


Читайте також: Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки


Норми споживання



Photo: Freepik


Згідно з рекомендаціями спеціалістів, цукор не рекомендується давати дітям до двох років. Після цього віку можна додавати цукор в раціон, але не більше 10% від добового споживання калорій. Дієтологи радять зменшити споживання доданого цукру до 5% від денного раціону – приблизно 25 гр на день.

На перший погляд здається, що це багато. Але насправді, ми вживаємо цукор майже постійно. Так, якщо на сніданок дитина з’їсть гранолу з йогуртом і зап’є це солодким чаєм, вона перевищить денний ліміт.

Саме тому спеціалісти радять ретельно обирати продукти, які споживає ваша дитина щодня.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук