Добірка дитячих книжок, які допоможуть пережити важкі часи


Опубліковано 08 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Добірка дитячих книжок, які допоможуть пережити важкі часи


Добірка дитячих книжок, які допоможуть пережити важкі часи

Photo: Freepik


В той час, як вимикається електрика, а з падінням заряду на гаджетах потроху падає і настрій, згадайте про книжки. У світлі свічок і ліхтариків історії оживають, переносять нас у далекі світи і роблять ближчими. З кожною прочитаною сторінкою страх робитиме крок назад, а потім ще один, а потім ще.

«Діти в місті» відібрали для вас декілька дитячих книжок, які допоможуть відволіктися від жахів сьогодення, навчать опановувати власні страхи, пояснять дітям важливі речі і просто піднімуть настрій.


Олеся Мамич – Як правильно ревіти?


Часом дітям дуже допомагають інструкції. Особливо, якщо вони веселі, дуркуваті і віршовані.

Весела розважальна книга потішить дітей і дорослих своїми порадами, як правильно ревіти. А ще розповість, як позбутися страхіть, що робити, якщо вдома завелася мишка та розкаже, де взяти козинаки. Вірші наповнені жартівливими героями – це лупата лопата, хижі лижі, мудрі кроти й багато інших.


Вам буде цікавий наш каталог: Читаємо дітям українською.


Грася Олійко – Історія, яку розповіла Жука


Жука розповідає, як вони із Сіріусом живуть на заправці і їх підгодовує якась жінка. А потім ця жінка зникає, а з заправки їх вивозять якнайдалі. Невідомо, що б з ними було, як би вони не знайшли, чи то пак їх не знайшли, добрі люди.

Зворушлива дитяча історія торкається соціально-важливої теми ставлення до тварин, зокрема, безхатніх. Але ця ілюстрована книжка більша, ніж просто про тварин. Вона вчить емпатії, відповідальності і тієї впевненості, що нікого не покинуть, і про кожного важливо піклуватися.



Photo: з вільних джерел


Зверніть увагу на проєкт: «Хоробрі казки» для українських дітей та їхніх батьків


Марія Артеменко – Стріла степу


Дівчинка Фаті мешкає у сарматському племені. Вона надзвичайно енергійна, непосидюча і цілеспрямована настільки, що змогла приручити степового скакуна. Вона не побоялася стихії, і наважилася на надзвичайно відважний вчинок. А коли прийшов час обирати між свободою і дівчинкою, кінь обрав подругу.

Книжка про цілеспрямованість і героїзм буде цікава і дівчаткам, і хлопчикам. Вона вчить досягати свого, не опускати руки та охороняти те, що для тебе найцінніше.


Ольга Купріян – Кісточка оливи


Головний герой хлопчик Нестор змушений переїхати у грецьке місто. Вони їдуть всією родиною, крім бабусі, яка лишається удома і продовжує вирощувати оливковий гай. Нестору можна взяти з собою мінімум речей. Як приймуть їх родину у новому місті? Чи зможуть вони там адаптуватися?

Ця книжка торкається важливих тем переїзду і вчить, як не втратити своє минуле, своє коріння.



Photo: з вільних джерел


Анна Третяк – Про трьох відважних лицарів


Три подружки повсякчас уявляють себе лицарями. Вся книжка стилізована під пригодницьку казку, а текст живо і неочікувано грає на контрасті з ілюстраціями. З зображень читачі дізнаються, що ж там відбувалося насправді.

Ця пригода трьох фантазерок може значною мірою зблизити батьків і дітей. Вона показує, яку важливу роль у житті відіграє уява і як вона перетворює буденність на яскраві пригоди.


Читайте також: Better Time Stories: новий книжковий проєкт для українських дітей


Катерина Єгорушкина – Історії хоробриків з Горішкових Плавнів


Звірята, які живуть в Горішкових Плавнях, справжні хоробрики. Вони змогли подолати власні страхи, і стали неймовірними хоробриками. Дітки-читачі впізнають в цих оповіданнях себе, адже книжка торкається різних дитячих, і не тільки дитячих, страхів – як опанувати себе, коли тобі страшно, коли йдеш до школи або до лікаря, коли стоїш на сцені або опинився у темряві.

Книга допоможе дитині справитися із хвилюваннями під час різних життєвих ситуацій. Діти легко асоціюють себе із звірятками-хоробриками, тому їх можна підготувати і навчити володіти собою.



Photo: з вільних джерел


Котигорошка. Заплутані казки


У цій збірці казок від різних авторів старі й усім відомі казки неочікувано перетворюються на нові непередбачувані пригоди. Знайомі герої потрапляють у надзвичайні нові ситуації, наприклад, Кожум’яка їздить на байку, Котигорошка – дівчинка, а Лисичка Колобка не з’їла, а прихистила.

Дітям завжди цікаво дізнатися, «а що, якби...». З такими казками діти тренуються до ситуацій, коли не все йде по плану і набувають гнучкості.


Світлана Ройз – Таємниця життя та смерті


В цій книжці донька розмовляє з мамою, і мама чесно, відкрито і з любов’ю відповідає на складні питання. Адже рано чи пізно, діти зіштовхуються з темою смерті. Особливо тих, кого вони найбільше люблять.

Надзвичайно корисна книжка для дітей та батьків. Вона розкриває, як говорити та які практики застосовувати, щоб зменшити і нівелювати страхи та тривожність дитини. Важливим є те, що ця книжка – не про смерть, а про Життя.



Photo: з вільних джерел


Слава Світова – Великий космічний апчих


Дівчинка Вероніка чхає так, що аж дорослі й огрядні дядькі з переляку підскакують. Вона завжди і всюди лякає усіх своїм чихом – на вулиці, в школі, в зоопарку. Тому слон закидає її у відкритий космос. Тепер, аби повернутися додому, Вероніка має видати неймовірний чих.

У дітей багато потаємних острахів – вони часто соромляться, коли говорять заголосно, роблять помилки або гучно чихають. Коли читатимете цю жартівливу книжку, відігравайте всі маленькі і великі чихи, говоріть то голосно, то тихо. На вас чекає захопливе та веселе читання.


Міа Марченко – Майка Паливода обирає професію


Майка Паливода, дев’ятирічна школярка, отримала завдання – написати свою майбутню професію. Але ж у Майки сила силенна зацікавленостей, і вона не може обрати, ба навіть уявити, ким хоче бути. Разом з друзями Майка шукає викрадача котлет, влаштовує розгромні вечірки і багато фантазує.

Діти не мають відчуття часу, тому вони мало думають про майбутнє. Ця книжка допоможе дитині не скільки визначитися із професією, скільки взагалі задуматися над тим, що майбутнє потрібно планувати. Та головніше за все – бути людиною.



Photo: з вільних джерел


Вам може стати в нагоді наша стаття: Добірка дитячих книг про почуття та емоції

Сашко Дерманський – Прикольні вірші


Назва каже сама за себе, тож на вас чекають прикольні віршики, пояснення, чому крокодили зелені та багато корисних порад для маленьких і великих мандрівок.

Книжечка, яка точно відволіче вас і ваших дітей. Сашко Дерманський вміло підіймає настрій у притаманному йому іронічно-серйозному стилі. Для читання дорослими дітям дошкільного віку, а також для дітей молодшого шкільного віку.



Photo: з вільних джерел





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук