Концентрація дитини під час онлайн-навчання


Опубліковано 13 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Концентрація дитини під час онлайн-навчання


Концентрація дитини під час онлайн-навчання

Photo: freepik


Через повномасштабне вторгнення Росії близько третини шкіл України проводять навчання суто в онлайн-форматі. Ще третина працює у змішаному форматі. Освітній центр Верховної Ради України разом із Центром психологічної підтримки ОбійМи надали рекомендації щодо того, як дитині зберігати концентрацію впродовж навчального дня під час онлайн-занять.

«Діти в місті» зібрали для вас усе в одну статтю. Особливо корисними ці поради будуть для підлітків та їхніх батьків.


Провітрювання приміщення


За 15-20 хвилин до початку занять варто провітрити приміщення. Коли в кімнаті задуха, розпочинається кисневе голодування. Мозкова діяльність при цьому уповільнюється, розумові здібності знижаються та починає хилити в сон. Якщо погода дозволяє, залиште кватирку відчиненою на час навчання. Ідеальним варіантом завжди є суміш свіжого повітря і легка зарядка. Таким чином дитина розганяє кров і кисень поступає в мозок.


Робоче місце



Photo: freepik


У дитини має бути власне робоче місце. Найкращий варіант – окрема кімната. Якщо немає окремої кімнати, забезпечте дитині закуток, де не будуть туди-сюди ходити люди, штурхати та відволікати дитину.

Саме робоче місце варто обладнати по-спартанськи. Тобто у дитини має бути все необхідне для навчання, і мінімум відволікаючих речей – іграшок, зайвих забавок або недоречних книжок.


Вам може знадобитися наша стаття: ​Школа під час воєнного стану: як поводитися дітям та що має бути у рюкзаку


Робочий час


Візьміть собі за правило: в той час, як дитина навчається, для вас вона знаходиться у школі. Не потрібно пропонувати їй їсти, заставляти чистити картоплю чи прибирати в кімнаті. Час, відведений на навчання, має бути присвячений саме навчанню.


Поступове виконання завдань



Photo: freepik


Навчіть дитину «їсти слона по частинах» або використайте «принцип маленьких перемог». Перед тим, як почати виконувати велике завдання, варто розділити його на частини. Таким чином дитина не втратить мотивацію виконувати завдання до кінця. Вона бачитиме маленькі перемоги, і рухатиметься далі.

Якщо ж дитина намагатиметься виконати неосяжне, то на неї чекають розчарування та зіпсований настрій.


Читайте також: Як пережити дистанційне навчання та зберегти гармонійні стосунки в сім’ї: поради психологів


Правило 25 + 5


Дуже просте правило для розрядки мозку і швидкого повернення в роботу. 25 хвилин варто приділити роботі, а потім 5 хвилин витратити на розминку, чай, вийти на балкон подихати. Не варто витрачати ці 5 хвилин на інше завдання, навіть, дрібне. Тоді організм не відчує цього ритму, і буде швидше втомлюватися.


Чергування завдань по складності


Звісно ж, в першу чергу хочеться зробити все найскладніше, щоб якнайшвидше здихатися його. Та насправді мозку потрібен час, аби «розігнатися».

Найкращий варіант, це почати з легкої задачі, потім зробити шматок складної, знову просту, і потім повноцінно приступити до складної. Мозок поступово втягнеться в роботу, і видаватиме максимум власної ефективності при роботі над складними задачами.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук