Екстернат, дистанційна та очна освіта: як організувати навчання в умовах війни


Опубліковано 02 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Екстернат, дистанційна та очна освіта: як організувати навчання в умовах війни


Екстернат, дистанційна та очна освіта: як організувати навчання в умовах війни

Photo: Freepik


За даними Міністерства освіти, наразі за кордоном перебуває близько 672 тис. українських школярів. Найбільше українців залишається у сусідніх країнах. Лише в Польщі знаходиться близько 200 тис. дітей шкільного віку. Трохи менше половини з них ходять до польських шкіл.

Здебільшого, проблем з навчанням українських дітей за кордоном не виникає. В країнах ЄС українці мають право на безкоштовну освіту на час тимчасового прихистку. Втім, виникає інше проблемне питання. Більшість сімей планують повертатися до України та не хочуть переривати навчання в українських школах. А у багатьох європейських країнах відвідування школи є обов’язковим, що не дає батькам можливості залишати дітей вдома навчатися на дистанційці в Україні.

«Діти в місті» дізнавалися, які форми навчання наразі існують в Україні, та як батькам влаштувати новий навчальний рік в умовах війни.


Форми навчання


Згідно з законом, загальна середня освіта в Україні може бути організована за такими формами:

  • інституційна (очна: денна, вечірня);
  • заочна (дистанційна);
  • індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж).


Екстернат

Це формат, коли дитина навчається вдома, але зареєстрована в одній зі шкіл. Школяр навчається за програмою школи, за відповідними шкільними підручниками та здає всі контрольні та екзамени, передбачені програмою. За потреби дитина може звертатися за консультацією до вчителів.

Варто зазначити, що до війни екстернат був доступний не всім школярам, а лише дітям з особливими потребами, юним спортсменам або митцям, а також дітям, які проживали на окупованих територіях. Втім, у законі передбачено право дітей, які знаходяться за кордоном, навчатися за такою формою.


Більш детально про умови екстернату в Україні можна почитати у відповідному законі.


Домашнє навчання



Photo: Freepik


У цьому випадку навчання для дітей організовують їхні батьки. Вони ж і відповідають за рівень знань, отриманих вдома. Він має бути не нижчим за стандарти освіти. Якщо дитина не дотягує, школа має право наполягати на поверненні дитини до очного навчання. Обмежень щодо домашнього навчання немає. Це означає, що кожна родина має право навчати свою дитину вдома.


Педагогічний патронаж

У цьому випадку дитину супроводжує вчитель. Втім, більшу частину матеріалу учень опрацьовує самостійно. Така форма навчання передбачена для дітей, які мають проблеми зі здоров’ям або перебувають на стаціонарному лікуванні.


Як перейти на зручну форму навчання?


Далеко не кожен заклад середньої освіти може забезпечити всі вище перелічені форми навчання. Вся інформація про можливості школи має бути вказана на її сайті або на сайті засновників закладу. Також ви можете звернутися до адміністрації школи, щоб дізнатися про всі нюанси.

Якщо обрана вами школа підтримує, наприклад, екстернат, вам необхідно подати заяву про перехід на індивідуальну форму навчання.


До заяви додаються:

  • документ, що посвідчує особу учня;
  • медична довідка № 086-1/о;
  • документ про освіту, якщо він є.

У деяких школах можуть затребувати додаткові документи. Наприклад, документальне підтвердження підстави для навчання на екстернаті.


Внутрішньо переміщені особи, біженці та особи з документами про необхідність захисту можуть не подавати окремі документи, якщо мають на це причини.


Які ще є варіанти?



Photo: Freepik


Якщо ваша дитина не впорається з самостійним навчанням, ви можете знайти школи, де буде реалізоване навчання по змінах або онлайн-навчання у зручний для школярів час. Таким чином, дитина зможе навчатися у школі за кордоном, після чого опрацьовувати з педагогами програму в українському закладі освіти.



Так, наприклад, у школі «Акцент» можна навчатись дистанційно, відвідуючи одночасно школу за кордоном.



Після закінчення школи «Акцент» дитина отримає свідоцтво про здобуття базової (після 9-го класу) або повної (після 11-го класу) середньої освіти державного зразка.


У закладі зазначають, що діти можуть відвідувати онлайн-уроки у зручний час: як у другій половині дня, так і за бажанням — у вихідні. Також школа «Акцент» надає можливість закінчити українську школу за екстернатною формою навчання.



Директор школи 977 Ганна Рощина зазначає, що навіть у мирні часи було багато родин, які жили закордоном і там навчалися. Вони зверталися до школи, щоб діти мали можливість отримати українську освіту.


«Світ дуже змінюється. Сьогодні дітям з українськими документами дуже допомагають. Україна може стати такою крутою державою, що, коли ви покажете свій український диплом за кордоном, вас будуть брати з великим бажанням. Що, власне, відбувається і зараз. Ми працюємо з канадськими та американськими школами. Коли за кордоном чують, що учні - це українці, в них одразу відпадає питання щодо рівня підготовки з точних наук. Моя рекомендація, як директора школи і матері 4 успішних вже студенів різних вишів: не загубити отримані результати навчання в Україні», - зазначає Рощина.


У школі 977 завжди цінують час, тому проводять живі онлайн уроки з 2016 року. Школа розробила власне планування на основі програми МОН, при якому діти прекрасно встигають якісно засвоїти всі необхідні теми до травня. Школа 977 працює для родин середнього достатку – тих, хто бачить майбутнє дитини у розвитку і успіху, тож батьки щорічно перевіряють результат.

У 2022-2023 навчальному році школа відкрила другу зміну з укороченою програмою для українських родин закордоном. Школярі з 1 по 11 клас займатимуться після 15.00 на живих онлайн уроках, готуватимуться до вступу, але не будуть перенавантажені.


Ви можете скористатися нашим каталогом закладів, які навчають дітей дистанційно.


ГО «Смарт освіта» з 1 вересня організовує безкоштовне навчання з українськими вчителями онлайн увечері та у вихідні для опанування українознавчого компонента школярами.


Зареєструватися на навчання можна за цим посиланням. Після цього з вами зв’яжуться.


«Ми маємо зробити все можливе, щоби діти, які 1 вересня залишатимуться за кордоном, не втратили зв’язок з Україною та її системою освіти. Зрештою, щоби вони залишалися з Україною, навіть перебуваючи за сотні кілометрів від Батьківщини», – пояснюють у ГО «Смарт освіта».


Проєкт передбачає два формати навчання:

  • «живі» уроки онлайн у вечірній час після навчання в іноземній школі;
  • «живі» уроки онлайн у суботу.


У проміжку між заняттями вчителі можуть надсилати невеликі домашні завдання для самостійного опрацювання матеріалу учнями.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук