Новини освіти в Україні: мультимедійний тест та навчання за кордоном


Опубліковано 27 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Новини освіти в Україні: мультимедійний тест та навчання за кордоном


Новини освіти в Україні: мультимедійний тест та навчання за кордоном

Photo: Freepik


Попри активні військові дії в Україні продовжують функціонувати більшість шкіл. Маленькі українці намагаються дистанційно завершити навчальний рік, а абітурієнти готуються здавати національний мультипредметний тест. «Діти в місті» зібрали актуальні новини зі сфери освіти.


Підготовка до НМТ


Перед складанням національного мультипредметного тесту кожен учасник зможе ознайомитися з його демонстраційним варіантом.


Тест доступний за посиланням.


Пробне тестування дозволить потренуватися виконувати завдання та правильно розподіляти час. У тесті також є правильні відповіді, що дозволяє одразу ж перевірити свої результати. У Міносвіти пообіцяли найближчим часом представити онлайн-версію пробного НМТ.


Раніше в Українському центрі оцінювання якості освіти опублікували роз’яснення про оцінювання блоку з української мови, математики та історії України.


Документи для навчання за кордоном



Photo: Freepik


Після масштабного вторгнення Росії Україну залишило вже понад 5 млн біженців. Більшість з них – це діти та жінки. У зв’язку з війною деякі старшокласники планують отримувати вищу освіту за кордоном.

У Міносвіти пояснили, що отримати українське свідоцтво про середню освіту за кордоном можна двома способами:

  1. Якщо дитина дистанційно навчається в українській школі, цей документ може видати навчальний заклад на території України.
  2. Якщо дитина навчається в школі за кордоном, документ може видати Міжнародна українська школа (гаряча лінія: +380 (99) 079 92 52 - WhatsApp, Telegram; працює з понеділка по п'ятницю 10:00 - 14:00).

Крім цього, українці мають змогу навчатися в українських суботніх школах за кордоном. Перелік таких шкіл можна знайти у документі за посиланням.


Навчання за кордоном



Photo: Freepik


У багатьох європейських країнах запровадили спеціальні програми для українських абітурієнтів та студентів, які допоможуть їм вступити до ВНЗ.


Польща

Так, Управління освіти міста Варшава (Польща) підготувало інформацію для українських учнів, батьків та вчителів про освітні можливості у столиці. Всю інформацію щодо влаштування українських учнів до польської системи освіти можна знайти на сайті.


Словаччина

У словацькому уряді вирішили надати стипендії українським студентам на 2022/2023 навчальний рік.

Перелік квот:

  • 15 стипендій на навчання за освітнім рівнем бакалавр або магістр (термін навчання від 1 до 10 місяців);
  • 6 стипендій для студентів 5 курсу Ужгородського національного університету кафедри словацької філології (до 5 місяців);
  • 15 стипендій для аспірантів (навчання або виконання науково-дослідних робіт) і викладачів ЗВО (викладання лекцій або виконання науково-дослідницьких робіт) терміном від 1 до 10 місяців;
  • 10 стипендій на навчання у літній школі з вивчення словацької мови та культури у серпні 2022 року.

Детальна інформація та перелік необхідних документів за посиланням.


Японія

В середині квітня Міносвіти України проводило онлайн-зустріч з ректором Національного авіаційного університету та японськими колегами. Зазначається, що Японія вже зараз готова прийняти студентів НАУ та забезпечити їм усі необхідні умови для навчання. До Японії можуть поїхати навчатися студенти факультетів міжнародних відносин, архітектури, будівництва та дизайну. Японська сторона забезпечить студентів житлом, харчуванням та оплатить їм дорогу.


США

Управління науки Міністерства енергетики США надасть фінансування для оплати праці українських учених, щоб гарантувати «безпечне та сприятливе середовище для студентів, докторантів та науковців з України задля продовження їхніх досліджень». Крім того, установа заохочує працевлаштовувати українських студентів, викладачів та науковців (забезпечує їм оплату праці та інші видатки, пов’язані з працевлаштуванням, переїздом до США, надає візову підтримку тощо).

Термін дії програми один рік. Заявки можна надсилати на Grants.gov через відкритий конкурс (Continuation of Solicitation for the Office of Science Financial Assistance Program, currently DE-FOA0002562, електронна пошта: SC.DCL@science.doe.gov) за посиланням.


Читайте також: ЗНО-2022: новини освіти та особливості вступної кампанії


Чат-бот


В Україні продовжує роботу онлайн-бот EducationUaBot, який допоможе знайти відповіді на найпоширеніші запитання, а також отримати консультацію від експертів МОН.

Функції EducationUaBot:

  • пошук садочка, школи або коледжу за кордоном,
  • онлайн-навчання в Україні,
  • відновлення особистих документів про освіту,
  • продовження викладання та роботи під час війни.

Наразі телеграм-ботом скористалися понад 24 тис. осіб, щодня додається близько 600 нових користувачів.


Бот доступний у Telegram та Viber.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук