Підготовка до ЗНО-2022 з української мови: поради від педагогів


Опубліковано 15 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Освіта >  Підготовка до ЗНО-2022 з української мови: поради від педагогів


Підготовка до ЗНО-2022 з української мови: поради від педагогів

Photo: Freepik


Вже за три місяці абітурієнти здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання, яке на сьогодні є головним іспитом для вступу у вищі навчальні заклади. Школярі вже вийшли на фінальну стадію підготовки та почали посилено повторювати все, що вивчили за останні роки в школі. «Діти в місті» зібрали корисні поради, які допоможуть покращити підготовку до екзамену з української мови та літератури.


Повторюємо найголовніше


Коли матеріал вже майже повністю пройдений, залишається час на повторення найголовнішого. Тести ЗНО мають деякі особливості, які дозволяють покращити результат, звернувши увагу на типові запитання. Наприкінці підготовки педагоги радять ще раз проаналізувати програму ЗНО та написати тести минулих років, щоб знайти свої слабкі сторони.




Викладач української мови на курсах підготовки до ЗНО «Cactus» Марина Остренська


зазначає, що найголовніше у підготовці до ЗНО, це практика. Останні місяці підготовки краще витратити на вирішування тестів минулих років. Це допоможе звикнути до формату іспиту та систематизувати вивчений матеріал.


«Після проходження тесту обов’язково проаналізуйте свої помилки та поверніться до найпроблемніших тем. Прогляньте теорію в підручнику або своїх конспектах, повторіть винятки та знову виконайте декілька тестів саме з цієї теми», - радить педагог.


За словами Остренської, за завдання на встановлення відповідності дають 4 бали, тому варто гарно опрацювати теми, які зустрічаються у цих тестах:

  • частини мови,
  • односкладні речення,
  • відокремлені члени речення,
  • визначення членів речення,
  • визначення видів складнопідрядних речень,
  • види складних речень.


В завданнях з літератури найчастіше необхідно встановити відповідність між письменником та висловленням про нього. Звертайте уваги на деталі, які допоможуть згадати цього письменника. Це може бути цитата або натяк на його твір.

Якщо абітурієнти не встигають прочитати програмні твори, вчитель радить звернутися до скорочених варіантів у хрестоматії або переглянути перекази творів на Youtube. Важливо звернути увагу на такі моменти, як літературний рід, жанр, напрям, присвята, епіграф, прототип, місце та час подій у творі.

Марина Остренська зазначила, що найскладнішою частиною ЗНО для багатьох абітурієнтів є твір. Вона наголосила, що 12 балів дають, якщо твір написаний відповідно до структури. Тому важливо розібратися зі структурою. Щоб гарно написати твір, необхідно більше практикуватися.


«Я б радила перед тим, як вирішувати тестові завдання, проглянути саме тему висловлення, а потім уже починати розв’язувати завдання. За цей час ваш мозок згенерує вдалі аргументи, тезу, висновок», - радить вчитель з курсів підготовки «Cactus».


Викладачка української мови та літератури Тетяна Сіра у своєму блозі зазначає, що варто зосередитися на типових темах, які принесуть найбільше балів.


Типові теми ЗНО з української мови:

  • наголос,
  • винятки з правил орфографії,
  • види складного речення,
  • види односкладних речень,
  • частини мови.


Репетитори радять повторювати програму не лише з підручниками, а й використовувати сучасні програми та відеоуроки, які сприйматимуться більш швидко та цікаво. Наприклад, односкладні речення можна повторити за допомогою пісень відомого гурту «Океан Ельзи».



Video: ZNOUA


Філолог Ірина Кевлюк зазначає, що серед учнів, які працюють з репетиторами, є декілька найскладніших тем, які, зазвичай, даються дітям найскладніше.


Теми, на які варто звернути увагу:

  • відокремлені члени речення;
  • узгодження числівника з іменником;
  • правопис прислівників;
  • способи вираження підмета і присудка.


Вона додала, що до ЗНО-2022 не стали включати правила з нового правопису, тому звертати на них увагу не варто.


Якщо ви бачите, що ваша дитина не встигає якісно підготуватися до ЗНО, обов’язково скористайтеся нашою добіркою: Підготовка до ЗНО та ДПА 2022 онлайн + офлайн з усіх предметів


Українська література



Photo: Freepik


Деякі школярі будуть складати тест лише з української мови, але ті, хто планує вступати на гуманітарні спеціальності, мають вчити також українську літературу. Це набагато складніше, адже література потребує часу та гарної пам’яті.

Вчитель української мови та літератури Юліана Зелена у своєму блозі зазначає, що читати всі твори немає сенсу – набагато краще зосередитися на повторенні важливих тем, які будуть у тестах.

  1. Перше, на що треба звернути увагу, це назви творів та їхні автори. Педагоги пропонують створювати яскраві асоціації, які допоможуть чітко запам’ятати та не переплутати українські твори. Присвятіть час вивченню пар «назва-автор» і декілька важливих балів у вас в кишені.
  2. Обов’язково звертайте увагу на деталі, адже у тестах є питання про час, в який відбуваються події, місце та навіть паралелі з іншими творами. Щоб краще запам’ятати особливості творів, можна створити собі наочні таблиці, в які виписати найголовніше.
  3. Ніколи не забуваєте про другорядних персонажів, адже в тестах зустрічаються питання і про них. На допомогу знову прийдуть таблиці.
  4. Попрацюйте з цитатами. Найчастіше у тестах зустрічаються цитати з творів, які описують персонажів. Звертайте увагу на деталі, які допоможуть їх впізнати.


Щоб повторювати українську літературу було цікавіше, звертайтеся до Youtube, де сьогодні зібрано десятки відео, покликаних допомогти школярам вчитися, відпочиваючи.



Video: ZNOUA


Варто зазначити, що всі репетитори радять вчити вірші з української літератури напам’ять, адже у тестах часто зустрічаються цитати з поезії. Крім того, що це допоможе відповісти на низку запитань, це ще й відмінний тренажер для мозку. Юліана Зелена радить починати вивчення віршів з улюблених, і не забувати про їхніх авторів.


Закріплюємо матеріал


Щоб краще запам’ятати вивчене, важливо його комусь розповідати. Добре, якщо дитина працює з репетитором, однак можна обійтися і без нього. Створіть групу взаємодопомоги з однокласниками, де будете перевіряти знання один одного. Або ж можна розповідати вивчене родичам чи, навіть, коту.

Додамо, що особливу увагу треба приділити написанню твору, за який можна отримати аж 20 балів. Щоб гарно написати твір, треба не лише вивчити правила його написання, а й постійно тренуватися. Нічого так не покращує підготовку, як постійна практика в написанні текстів. Добре, якщо ваші тексти зможе перевірити вчитель, який вкаже на помилки та прогалини.

І головне, що мають взяти з собою на іспити абітурієнти, це віра у свої сили та впевненість, що тести можна здати на всі 200! Головне, це спокій та увага, які забезпечать щонайменше половину результату.


Читайте також: ЗНО-2022: терміни проведення та особливості екзаменів 






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук