Школа для батьків: що не можна забороняти дитині


Опубліковано 04 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Школа для батьків: що не можна забороняти дитині


Школа для батьків: що не можна забороняти дитині

Photo: Freepik


Батьки нерідко вибудовують навколо дитини десятки заборон та засторог, які мають захистити її від помилок та небезпек. Втім, діти мають помилятися і вчитися на своїх помилках – цей досвід безцінний та дуже необхідний для дорослого життя. Крім того, є багато побутових моментів, які дитині також важливо прожити самостійно. «Діти в місті» розкажуть про топ речей, які не варто забороняти дитині.


Фантазії

Дошкільнята дуже люблять фантазувати, а іноді навіть мають уявних друзів. Коли дитина фантазує, розвивається її права півкуля мозку. Не забороняйте дітям вигадувати історії. Навпаки, варто підтримувати цю дитячу особливість, яка розвиває творчість та просторове мислення.


Власна думка

Не забороняйте дитині висловлювати свою власну думку, а навпаки – заохочуйте. Пам’ятайте, що дітям, яким в дитинстві постійно забороняли говорити про свої бажання та очікування, дуже важко стати повноцінною особистістю у дорослому віці.



Photo: Freepik

Допомога

У певному віці діти виявляють великий інтерес до побутових справ. У цей момент вони з великим задоволенням допомагають дорослим та хочуть виконувати певні обов’язки. Важливо дати дитині можливість допомагати. Звичайно, простіше та швидше зробити все самому, однак таким чином ви позбавите дитину цінного досвіду. Крім того, допомагаючи старшим, діти відчувають себе важливими та цінними.


Помилки

Дозвольте дитині помилятися та набивати власні гулі. Лише власні помилки допоможуть засвоїти важливі уроки. Якщо ж постійно захищати дитину від негараздів, вона може стикнутися з серйозними випробуваннями у дорослому віці.


Стосунки з їжею

Ще один момент, коли дуже важливо дати дитині самостійно освоїти нові навички. Набагато простіше нагодувати дитину, однак саме самостійні спроби допомагають малюку відчути себе дорослим та впевненим. Крім того, взаємодія з ложкою та виделкою розвиває дрібну моторику та координацію рухів.

Не варто змушувати дитину доїдати все, що є на тарілці. Дозволяйте завершувати трапезу, коли дитина відчуває себе ситою, адже дитячий організм здатний самостійно регулювати розміри порцій.


Читайте також: Харчові звички, які псують життя дітям і батькам


Емоції

В жодному разі не можна забороняти дітям проявляти негативні емоції – плакати, злитися, вередувати. Набагато гірше та шкідливіше тримати весь цей негатив у собі. Також не можна соромити дитину, коли вона чогось боїться.



Photo: Freepik

Активність

Більшість дітей дуже шумні та активні. Безумовно, є місця, де не можна шуміти та бігати, однак дозволяйте дитині витрачати свою енергію та дуріти від душі там, де це дозволено. Маленькі діти мають надлишок енергії, тому важливо мати змогу її витрачати. Не забороняйте дітям стрибати та бігати, особливо на дитячих майданчиках. Заохочуйте активність та дозволяйте пробувати нове.


Жадібність

Психологи зазначають, що традиція ділитися усім своїм може бути дуже шкідливою. Пам’ятайте, що діти мають право самостійно вирішувати, як вчиняти зі своїми речами. Особливо, з улюбленими іграшками. Не змушуйте дитину відривати від серця улюблену машинку, якщо вона цього не хоче.


Вам може знадобитися наша стаття: Топ-5 порад, які дозволять залишатися хорошими батьками






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук