Зелень у раціоні дитини: коли і яку можна давати


Опубліковано 03 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Зелень у раціоні дитини: коли і яку можна давати


Зелень у раціоні дитини: коли і яку можна давати

Photo: Freepik


Практично будь-яка листова зелень — ідеальне джерело аскорбінової кислоти, необхідної для засвоєння заліза, цілої гами вітамінів, мінералів та ефірних олій. Однак, з деякими травами потрібно бути обережними.


Кріп


Кріп — це мабуть найвідоміша та найпопулярніша зелень серед українців. Завдяки ефірним оліям, флавоноїдам та мінералам, кріп підвищує апетит, допомагає при метеоризмі. Непогане джерело кальцію, калію і заліза. Але будьте обережні — у великій кількості кріп знижує кров’яний тиск.

Після року можна додавати трохи кропу під час приготування супу, а з 1,5 років і в сирому вигляді.


Петрушка


Починаючи з 2-річного віку можна додавати свіже листя петрушки в салати і готові страви. Петрушка володіє сечогінною та жовчогінною властивістю, завдяки калію, петрушка нормалізує перистальтику кишківника, а ефірні олії не тільки підвищують апетит, але й мають протимікробну дію. Поєднання аскорбінової кислоти, заліза і бета-каротину роблять листя петрушки прекрасним засобом для підвищення імунітету. Корінь петрушки діткам пропонувати не варто, оскільки його біологічна активність вище, ніж у листя і дитячий організм може не впоратися.

Додати трохи зелені при приготуванні супчика можна починаючи з 1,5 річного віку.


Рукола

Photo: Freepik


Легку гірчинку руколі надають ефірні олії, серед яких гірчична — прекрасне джерело незамінних жирних кислот Омега-3 і Омега-9. Рукола підвищує апетит, володіє антибактеріальними властивостями, нормалізує водно-сольовий баланс, а за деякими даними захищає стінки шлунка від роздратування. До речі, руколу дуже рекомендують регулярно їсти при цукровому діабеті, оскільки вона здатна знижувати рівень цукру в крові. Завдяки прекрасному балансу заліза і аскорбінової кислоти рукола допомагає підтримувати в нормі рівень гемоглобіну.

Руколу в сирому вигляді, наприклад у вигляді салату, рекомендують пропонувати дітям не раніше 1,5–2 років.


Базилік


Характерний і дуже насичений аромат листя базиліка забезпечує велика кількість ефірних олій, які не тільки підвищують апетит, але і мають антимікробні властивості. Ці ароматні листочки рекомендують використовувати тільки в сирому вигляді, оскільки при термічній обробці вони втрачають більшу частину своїх корисних властивостей.

Попри всі свої корисні якості, базилік не рекомендують давати дітям молодше 5–6-річного віку, оскільки він може викликати подразнення слизових оболонок і навіть отруєння.


Шпинат


Шпинат один з рекордсменів за змістом фолієвої кислоти, яка життєво необхідна для формування всіх клітин зростаючого дитячого організму, важлива для регуляції нервової системи, бере участь в процесі кровотворення і необхідна для росту волосся. З мінусів цієї корисної рослини — вона може викликати алергічну реакцію. Тому, пропонуючи малюкові супчик зі шпинатом, уважно спостерігайте за дитиною.

Думки педіатрів з приводу шпинату в дитячому меню неоднозначні — деякі дозволяють додати в суп молоде листя в 1,5 року, інші наполягають — не раніше 2 років.


Зелена цибуля


Молода цибулька підвищує апетит і допомагає в боротьбі з мікробами ще на етапі пережовування. Педіатри дозволяють трохи свіжої зелені цибулі діткам після 1,5 років, а при приготуванні супчика можна навіть раніше — в рік.


Мікрозелень

Photo: Freepik


Останнім часом набуває популярності мікрозелень. Це їстівні маленькі рослини, які вирощують в тепличних умовах, їх потрібно їсти ще до того, як з’являються справжні листочки.

Вся принадність мікрозелені в тому, що кожен вид нагадує за смаком свого дорослого родича. У мікрозелені редиски відчувається виразна пікантність дорослого овоча, горошок на смак такий же солодкий, як і молодий горошок (улюблені ласощі нашого дитинства), а броколі на смак не відрізнити від дорослих суцвіть капусти.

Чи можна використовувати мікрозелень в раціоні дитячого харчування? Не тільки можна, а й треба!

Мікрозелень дуже корисна школярам в періоди інтенсивних розумових навантажень і занять спортом. Вона дає енергію дітям справлятися з будь-яким навантаженням, підвищує імунітет. Максимум, який дітям варто вживати в день — 30 г.

Мікрозелень також можна їсти в період вагітності, в післяпологовий період, а також в період лактації. Це джерело білків, вітамінів, мікроелементів та інших корисних для здоров’я молодої мами речовин. Однак потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем перед вживанням!


Варто знати


Найкраще для дітей підходить молода зелень в період її природного зростання, а не вирощена в теплицях.

Будь-яку зелень необхідно ретельно промити, а потім замочити в холодній воді на 10–15 хвилин, щоб зменшити кількість можливих нітратів.

У сирому вигляді зберігається більше корисних речовин, зокрема вітаміну С, але нетривала термічна обробка робить зелень безпечнішою.

Вводити будь-яку зелень потрібно поступово, в невеликій кількості, спостерігаючи за реакцією організму.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук