Топ-14 найкращих українських книжок для дітей


Опубліковано 25 Березень 2021 о 08:39

Блог Діти в місті Харкiв >  Топ-14 найкращих українських книжок для дітей


Топ-14 найкращих українських книжок для дітей

Photo: Freepik


Дитяча література – завжди цікавий матеріал для дослідження. Хочеться дізнатися, які історії захоплюють сучасних дітей, чи читають вони казки, які читали їх батьки, які теми актуальні для дитячих книжок сьогодні. «Діти в місті» підготували для вас добірку найзнаковіших українських книжок для дітей.


«Абетка» Івана Малковича з ілюстраціями Костя Лавра

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 1999


Спочатку було Слово… А перед словом, звісно ж, літери. Отож і нашу добірку найзнаковіших книжок України ми розпочнемо з «Абетки» Івана Малковича. Саме з неї почалася історія видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», і саме з неї починають свій шлях читачів майже всі маленькі українці.








«Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2004


Як же ж без «Тореадорів». Це чи не єдина книжка, що залишилася нам від радянського дитліту, яку й досі люблять і читають діти. Попри те, що час, безумовно, наклав відбиток на текст, у найновішій редакції уже-не-піонери Ява і Павлуша досить сучасні, щоби бути близькими сьогоднішній дитині-читачеві. Можливо, саме за цей зв’язок поколінь ми й досі так любимо «Тореадорів»?




Трилогія «Лісом, небом, водою», Сергія Оксеника (Іванюка) з ілюстраціями Олександра Міхнушова

«Коник»/»Смолоскип», 2004–2014


Доброї пригодницької фантастики ніколи не буває забагато. Тим паче, коли її персонажі є цілком «живими», а мова — природною. Бонусами до цих характеристик трилогії Сергія Оксеника є екологічна тематика, якою пронизані книжки, та яка також не буває зайвою у дитліті, а також майстерна чорно-біла графіка Олександра Міхнушова, що напрочуд вдало доповнює фантастичний світ Лисого, Лелі й інших.








«100 казок» (три томи) з ілюстраціями Владислава Єрка, Костя Лавра, Катерини Штанко, Вікторії Пальчун, Олега Петренка-Заневського

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2005–2012


Без зайвих слів, це — найкрасивіше видання українських народних казок. Розкішні ілюстрації, які, здається, можна роздивлятися годинами, оживлюють казкові світи та наповнюють їх новими смислами. Також завдяки форматові книжок, «100 казок» є чудовими виданнями для родинного читання вголос.




«Чудове чудовисько» Сашка Дерманського

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2006


«Чудове чудовисько» — прекрасний зразок дитячої монстрячої літератури без всіляких там супергероїв, вітру з Голлівуду і Болівуду, а ще іншопланетних прибульців у блискучих НЛО. Іноді достатньо просто піти в ліс, щоб перестріти щось волохате, рожеве і в крапочку. Миле і чудове.






Серія «Джури» Володимира Рутківського

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2007–2015


Найпопулярніша історично-героїчна проза для дітей, написана у незалежній Україні. Сподіваємося, що, натхненні романтизованим переплетенням історичних фактів та міфу, читачі «Джур» зацікавляться українською історією за межами як цих книжок, так і шкільних підручників.




«Інший дім» Оксани Лущевської

«Видавництво Старого Лева», 2013


Один із небагатьох проблемних підліткових романів, з актуальною для нинішніх читачів проблематикою, психологічно прописаними персонажами та доброю мовою — «Інший дім» Оксани Лущевської не міг не потрапити до нашого списку. До того ж сучасний і міський (на противагу «сільському» дитліту, що, на диво, досі існує), цей роман відіграв важливу роль у дорослішанні юної української літератури для підлітків.







Кротяча епопея Тараса Прохаська і Мар’яни Прохасько

«Хто зробить сніг», «Куди зникло море» та «Як зрозуміти козу», «Видавництво Старого Лева», 2013–2015


Кротяча трилогія — одні з небагатьох українських книжок, які пасують до визначення «книжка-картинка», що досі невимовно тішить. Принадою книжок Тараса Прохаська і Мар’яни Прохасько є дещо мумі-трольна медитативність: їхня родинна сага балансує на тонкій межі між сюжетними текстами, які ми читаємо заради захопливого розвитку подій, й атмосферно-безпроблемними текстами, де посутньо нічого не відбувається. За увагу до буденних дрібничок і відкриття прекрасності щодення, ми ніжно любимо історії Букового лісу.




«Фарбований лис» Івана Франка з ілюстраціями Костя Лавра

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2014


Часом трапляється, що байдуже яким геніальним є сам по собі класичний дитячий текст, його перевидання нітрохи не зачіпають сучасного читача. Історія Франкового «Фарбованого лиса» з малюнками Костя Лавра, на щастя, геть інша. Стильний лис у зеленому пальті верхи на хіпстерському велосипеді — «А-БА-Бівська» книжка є поки що найбільш вдалим перевиданням Франкового тексту.





«Зірки і макові зернята» Творчої майстерні «Аґрафка» (Романа Романишин і Андрій Лесів)

«Видавництво Старого Лева», 2014


Перша українська книжка-картинка, що отримала нагороду на престижному книжковому ярмарку у Болоньї. Книжка, що принесла творчій майстерні Аґрафка перше визнання, а українському читачеві — відкриття формату книжки-картинки.




«Зайці в полі варять борщ» Євгена Гуцала з ілюстраціями Ольги Кваші

«Видавництво Старого Лева», 2014


Щойно прийде осінь, ми неодмінно сядемо одного вечора перечитати «Зайці в полі варять борщ». Окрім того, що це — одна з найкраще оформлених українських (осінніх) книжок за останню чверть століття, вона є зразком добре перевиданої класики, актуалізованої, як, приміром, у цьому випадку, новимим ілюстраціями.






«Мій маленький Київ» Анастасії Денисенко в оформленні Олени Старанчук й Олега Грищенка

«Laurus», 2014


Якщо звичні нам путівники нагадують здебільшого енциклопедії й анатомії міста, то «Мій маленький Київ» — схожий на мапу скарбів. Замість того, щоби вигадувати казковий світ, автори путівника вирішили наповнити легендами та цікавинками справжній Київ. Поза сумнівами, це один з перших зразків якісного українського нон-фікшену, продовження якого ми з нетерпінням чекаємо.




«Червона книжечка» Ганни Копилової з ілюстраціями Олени Васик

«Основи», 2015


Написана Ганною Копиловою та намальована Оленою Васик «Червона книжечка» — це скорочена версія «Червоної книги України», завдяки якій діти можуть ознайомитися з переліком рідкісних рослин і тварин України, довідатися, чому ці тварини та рослини опинилися на межі зникнення, а також дізнатися, що потрібно робити або, навпаки, не робити для того, щоби врятувати їх та інших представників флори і фауни від такої долі.






«Шапочка і кит» Катерини Бабкіної, ілюстрована Юлією Пилипчатіною

«Видавництво Старого Лева», 2015


Цю дитячу книжку Катерини Бабкіної і Юлії Пилипчатіної вирішили відзначити за сміливість і ніжність. Точніше сміливість обраної теми та ніжність оформлення і малюнків. Сподіваємося, що ця спроба «складної» (не)дитячої і відверто соціально заангажованої літератури матиме продовження і послідовників у майбутньому.



Photo: Yakaboo.ua





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук