Як пояснити дитині, що у вас немає грошей


Опубліковано 19 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Як пояснити дитині, що у вас немає грошей


Як пояснити дитині, що у вас немає грошей

Photo: Freepik


Фінансове питання гостро стоїть для багатьох українських сімей. Особливо ситуація з грошима погіршилася після початку карантину, коли багато українців втратили роботу, а дохід родин скоротився. Але навіть якщо з фінансами справи в сім'ї йдуть більш-менш нормально, суспільство споживання завжди створює спокуси для дитини, а друзі з багатших родин провокують заздрість і відчуття несправедливості. «Діти в місті» дізнавалися, як правильно розповісти дитині про фінансове становище сім'ї.


Порівняння


Дитина, як і більшість дорослих людей, порівнює себе з оточуючими. У ранньому віці це проявляється в таких речах як фізичні параметри, наявність іграшок і друзів. Лише з часом діти починають розуміти, що далеко не по всіх параметрах вони можуть бути кращими в середовищі однолітків. Рано чи пізно кожна дитина стикається з проблемою, коли вона не може отримати речі, доступні іншим. Тут і починаються перші конфлікти і образи. Якщо дитині не розповіли про цінність грошей і речей, про те, яким чином заробляються гроші, і як планується сімейний бюджет, самостійно вона цю цінність усвідомити не зможе. Діти практично нічого не знають про устрій світу, тому завдання батьків допомогти їм розібратися.


Важливо! Під час обговорення грошових питань не порівнюйте свою сім'ю з іншими. Просто констатуйте факт, що у вашій сім'ї такий-то дохід і вистачає його на ось такі речі.


Пояснюємо на пальцях



Photo: Freepik


Після того, як ви докладно розкажете дитині про те, як ви заробляєте гроші, варто навести кілька зрозумілих прикладів. Краще використовувати для підрахунків знайомі їй речі або навіть ті гаджети, які вона просить.

Коли ви берете дитину в магазин, розповідайте їй про цінність продуктів і речей. Наприклад, щоб купити молоко, хліб, м'ясо і приготувати вечерю, мамі і татові потрібно зробити ось це і ось це, відпрацювати стільки-то годин (днів) і так далі. Приводьте багато прикладів, пояснюйте, від чого потрібно відмовитися, щоб купити ще одну іграшку, скільки потрібно працювати, щоб заробити на морозиво.

Наприклад, якщо ми купимо тобі чергову ляльку, ми не зможемо заплатити за інтернет, і ти не зможеш дивитися мультики. Якщо дитина все ж наполягатиме на ляльці, потрібно виконати обіцяне.

Психологи підкреслюють, що пояснення набагато краще впливають не дітей і їхнє майбутнє, ніж фраза «у нас немає грошей».


Читайте також: Бізнес з пелюшок: як виховувати майбутніх підприємців


Незручні питання


Фінансові питання дуже неприємні для тих, у кого є труднощі з грошима. А коли неприємні фрази можна почути від малюка, вдвічі болючіше.


Чому ти не можеш заробити більше?

Поясніть дитині, що кожна робота важлива і потрібна, але оплачується вона по-різному. Не забувайте говорити, що набагато важливіше любити те, що робиш, ніж робити щось виключно заради грошей.


Чому не можна роздрукувати грошей побільше?

Дітям не зрозуміти, чому не можна просто взяти і надрукувати багато грошей, щоб забезпечити потреби всіх нужденних. Звичайно, дитині важко пояснити основи економіки, але можна спробувати спростити і пояснити, що грошей в світі обмежена кількість, а якщо їх почати безконтрольно друкувати, вони втратять свою цінність.


У мене немає такої іграшки (одягу, гаджета), зі мною не будуть дружити!

Навчайте дітей самоцінності, пояснюйте, що справжня дружба - це не про гроші і матеріальні блага. Говоріть, що потрібно вчитися проявляти себе, в першу чергу, як особистість, а не власник певних речей. Не забудьте додати, що всі люди різні, тому відрізнятися від інших - нормально.


Крайній випадок



Photo: Freepik


Буває і так, що фінансове питання стоїть особливо гостро, і грошей не вистачає навіть на необхідне. У таких випадках потрібно зробити все для того, щоб дитина пережила цей складний період з найменшим стресом. Постарайтеся перевести вашу економію в гру. Запропонуйте дитині записувати витрати, брати участь у підрахунку грошей, що залишилися, вчитися їх розподіляти. Таке залучення в сімейні справи може допомогти відволікти дитину від думок про те, що її сім'я бідна.

Якщо в сім'ї росте підліток, можливо, варто підшукати йому посильний підробіток. Багато знаменитостей починали працювати з підліткового віку. Зараз вони зізнаються, що це дуже загартувало і мотивувало їх, дало розуміння цінності грошей.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Перші гроші: як і де можна підробляти підлітку


Яким би не було ваше матеріальне становище, вчіть дитину спиратися на внутрішні цінності, не залежати від речей і матеріальних благ.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук