Топ-6 лайфхаків, які полегшують життя батькам та навчають дитину самостійності


Опубліковано 11 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Топ-6 лайфхаків, які полегшують життя батькам та навчають дитину самостійності


Топ-6 лайфхаків, які полегшують життя батькам та навчають дитину самостійності

Photo: Freepik


Вам знайома ситуація, коли малюк одягає лівий черевичок на праву ногу, при цьому категорично відхиляючи вашу допомогу? Вам доводилося бачити, як стрімко зникає туалетний папір, бо дитина використовує пів рулону за один раз, а розмови зовсім не допомагають? Не хвилюйтеся, з цим рано чи пізно стикається кожна мама. І щоб полегшити й без того непрості будні мами, ми підготували прості, однак дієві поради.


Взуття


Приблизно в два-три рочки малюки починають відстоювати свою самостійність, при цьому ще не до кінця опанувавши необхідні навички. Малюк наполегливо повторює «я сам» та вже десять хвилин намагається натягнути правий черевичок на ліву ногу. Саме такі моменти стають причиною запізнень в садочок та нестерпно довгих зборів на прогулянку. Ті мами, які відкрили в собі суперсилу терпіння, можуть спокійно повторювати: «цей черевичок хоче обійняти іншу ніжку, ось спробуй». Для всіх інших маємо пораду — візьміть наліпку (бажано з улюбленим героєм малюка), розріжте навпіл та приклейте всередину черевичків, прямо на устілку. Тоді малюк правильно поставить черевички, склавши пазл.


Чищення зубів


Дітей будь-якого віку завжди цікавить питання «як довго?». Дуже часто діти чистять зуби 20–30 секунд, а цього категорично не достатньо. Але мама ж не може двічі на день контролювати цей процес. Привчити дитину чистити зуби протягом потрібного часу буває непросто, але рішення є. Поставте у ванній кімнаті пісочний годинник на дві хвилини. Це допоможе дитині чітко знати як довго потрібно чистити зубки.


Більше про те, як привчити дитину чистити зуби читайте у статті «А у ваших дітей здорові зубки: як подружитися зі стоматологом?»


Ручка


Мами дошкільнят та школярів часто стикаються з тим, що дитина не вміє правильно тримати ручку чи олівець. Запропонуйте дитині тримати шматочок серветки двома пальчиками: безіменним та мізинчиком. Або придбайте спеціальну насадку, яка одягається на олівець. Вона допомагає виробити правильне положення пальців з самого початку. Це згодом дасть дитині переваги: рівний почерк, швидкість письма, рівномірний розподіл навантаження на кисть.


Дверний замок


Малюкам часом буває складно відкрити двері в іншу кімнату. Щоб вони навчилися робити це самостійно, можна заклеїти "собачку" скотчем або вдягнути спеціальну насадку на край дверей. Таким чином вбиваємо двох зайців: маму не будуть смикати кожен раз, коли маленькому члену сім’ї потрібно потрапити в кімнату, а дитина перестане гупати дверима.


Вам може бути корисною наша добірка «Як створити безпечний дім для дитини: топ 10 гаджетів»


Туалетний папір


Кожна мама прагне бачити свою дитино самостійною, однак на шляху до цього завжди є купа перепон та складностей. Ось наприклад, радість для родини — малюк самостійно ходить до туалету. В квартирі вже не чути крики «мама, я покакала». Але разом з тим кудись постійно зникає туалетний папір. Наче хтось в нього мумії обертає. Ні, це просто дитині дуже весело розмотувати його, використовуючи половину рулону за один раз.

Щоб не підвищувати голос і не робити зауваження кожен раз, можна наклеїти на стіні обмежувач у вигляді стрілки. Тепер дитина сама буде знати, коли потрібно зупинитися.


Режим


Важливість режиму неможливо переоцінити. Діти, які змалечку звикають жити по графіку більш організовані, рідше влаштовують істерики, адже знають що буде і коли. Наприклад, дитина не буде випрошувати зранку йти в парк, бо знає що о дванадцятій годині дня буде обідній сон, а прогулянка в парку буде після нього. Коли дитина знає, що після школи вона півгодини відпочиває, потім робить всі уроки, а вже після цього йде гуляти, то з часом не чинить опору, не бунтуватиме та не затягуватиме з домашкою до півночі. А яка мама школяра не зрадіє такому режиму?

Але ось в чому складність — дітям важко орієнтуватися у часі. Саме тому психологи радять говорити з дитиною зрозумілими їй поняттями. Наприклад, не «ввечері», а «коли тато з роботи прийде», не «за десять хвилин прийду», а «закінчу мити посуд і прийду». А ще не зайвим буде візуалізувати час для дитини — повісити годинник на видному місці. Також може допомогти чек-лист. Випишіть всі справи, всі заняття, які робить дитина протягом дня та поділіть їх за кольорами. Наприклад, червоний колір — час для ігор, зелений — допомога по дому, а жовтий — уроки. Так малюкові буде набагато простіше визначити, що за чим він повинен робити.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук