Школа для батьків: що робити, якщо дитина не може знайти друзів


Опубліковано 21 Липень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Харкiв >  Школа для батьків: що робити, якщо дитина не може знайти друзів


Школа для батьків: що робити, якщо дитина не може знайти друзів

Photo: Freepik


Спілкування з однолітками - це невід'ємна і дуже важлива частина життя дитини. У підлітковому віці вона виходить на перший план. Добре, якщо у дитини немає проблем зі спілкуванням, у неї багато друзів і приятелів. Але буває і так, що дитині не з ким дружити. Часто таке трапляється при переїзді в нове місце, але буває і так, що дитина просто не вміє заводити приятельські стосунки. «Діти в місті» розбиралися, як батькам допомогти знайти друзів своїм дітям.


Розділіть почуття дитини


Пам'ятайте, все, що відбувається в житті дитини, дуже важливо для неї. Тому фрази в стилі «не вигадуй», «та це все дурниця», «та навіщо тобі це потрібно» можуть боляче вколоти дитину. Якщо малюк скаржиться вам на відсутність друзів у дворі, новій школі або на гуртку, розділяйте його почуття і підтримуйте його. У момент відчуття самотності та безпорадності важливо не знецінити почуття дитини і не заперечувати їх.


Сильні сторони


Коли діти маленькі, вони, як правило, дружать з тими, з ким перебувають на одній території (в дитячому саду, на майданчику). Коли діти стають старше, спільна територія перестає мати значення. Тепер значення мають особисті якості людини. Порадьте вашій дитині подумати, які якості в ній можуть подобатися оточуючим. Крім цього, потрібно скласти список того, що заважає дитині заводити друзів. Не допомагайте дитині складати цей список, адже ваша допомога може перетворитися в оцінку сильних і слабких якостей малюка.



Photo: Freepik


Пам'ятайте, що впевнені в собі діти, як правило, не мають проблем зі спілкуванням. І навпаки, діти з низькою самооцінкою постійно відчувають ці проблеми. Тому, в першу чергу потрібно працювати над підвищенням самооцінки дитини. Якщо впевненість в собі є, можна переходити до практичних порад.


Вам допоможе наша стаття: Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Компанія по інтересах


Найміцніша дружба ґрунтується на спільних інтересах і схожих поглядах. Дитина може не мати однодумців в школі, але ви можете знайти їй приятелів за інтересами. Згадайте книгу про Гаррі Поттера: головний герой відчував себе дуже одинокою людиною в реальному світі, але мав безліч друзів під час навчання в Гогвортсі. В силах батьків допомогти дитині знайти свій «чарівний світ». Найчастіше діти заводять друзів на різних гуртках.


Читайте також: Вікові особливості: чим дитяча дружба відрізняється від дорослої


Корисні навички


І, звичайно, найцінніше, що можуть дати дитині батьки, це навчити її спілкуватися з навколишнім світом. Ці навички прищеплюються з самого дитинства. Часом достатньо підійти до компанії дітей, щоб привітатися, і початок дружбі вже покладено. Вміти першим почати розмову - це важливий навик, який можна натренувати.

Намагайтеся сформувати у дитини позитивне ставлення до світу, вчіть доброзичливо ставитися до людей, намагатися бути веселим і життєрадісним.

Заздалегідь навчіть дитину розповідати про себе. Це може стати в нагоді їй, коли вона буде знайомитися з новими людьми. Чим впевненіше вона буде розповідати, тим більша ймовірність, що дитина сподобається новим знайомим.



Photo: Freepik


Порадьте дитині не соромитися розповідати оточуючим про свої інтереси і таланти. Це підвищує шанси знайти однодумців, з якими вдасться побудувати міцні стосунки. У такій ситуації можуть допомогти речі, які зможуть зацікавити дітей зі схожими інтересами. Наприклад, якщо хлопчик вийде у двір з футбольним м'ячем, велика ймовірність, що у дворі знайдуться діти, які теж будуть не проти пограти в футбол.

Здорово зближує спільний шлях зі школи. Порадьте дитині знайти собі компаньйонів для того, щоб разом ходити в школу і додому. Це не обов'язково можуть бути однокласники.

Якщо з пошуком друзів зовсім біда, не виключайте спілкування онлайн. Часто діти знаходять собі друзів по листуванню, які здатні задовольнити їхні потреби в спілкуванні.


Пам'ятайте, що від того, наскільки дитина соціалізована, залежить дуже багато чого. Її навчання, настрій, прагнення і мотивація. Намагайтеся розпізнати проблеми зі спілкуванням на ранніх етапах і працювати над їх вирішенням.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Найпоширеніші проблеми п'ятикласників: як підготувати дитину до середньої школи






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук